UW EXPERT IN ONDERWATERFOTO & -VIDEOGRAFIE

Macrofotografie met diopters van Seacam

Dit artikel werd reeds gepubliceerd in het Duiken magazine in 2015.

Voor macrofotografie zijn heel veel opties mogelijk. Van tussenringen, lens-omkeerringen tot macrolenzen en convertors. Maar er zijn ook diopters waardoor je het kleinste wezentje superscherp kunt vastleggen.
Rinie Luykx deed macrofotografie met diopters van Seacam en legt uit hoe je er het beste mee kunt werken.

Seacam diopter met Seaflash

Wat is een diopter?

Het is eigenlijk een vergrootglas dat voor de lens geplaatst kan worden, waardoor een bijkomende vergroting ontstaat. Dit geeft je de mogelijkheid om op het beslissende moment de extra vergroting te kiezen die het beste bij de opname past.

Diopterwaarde

De sterkte van een diopterlens wordt gekenmerkt door de diopterwaarde van +1, +2 tot meer dan +10. In feite trekt de diopter het focusbereik dichterbij. Praktisch betekent dit dat je met het gebruik van een diopter dichter bij je onderwerp kunt komen.

Gebruik dus objectieven met een langere brandpuntsafstand, zoals een 100mm lens, om nog voldoende ruimte over te houden voor de flitsers én je onderwerp. Je kunt ook diopters op elkaar monteren waardoor een nieuwe diopter ontstaat met een waarde die gelijk is aan de som van de individuele diopters.

Maar…

Diopters vormen steeds een combinatie met een objectief. Diopterlenzen zijn in het midden perfect, maar door de sferische en chromatische aberratiebeperkingen daalt de kwaliteit/scherpte richting de randen van de foto.

Rinie Luykx doet de test

Voor het testen van macrofotografie met diopters van Seacam, duikt Rinie in Zeeuws water. Hij gebruikt daarbij zijn 5D Mark III, een fullframe camera met Canon 100mm macrolens, conische poort van Seacam en twee +8 diopters van Seacam. De conische poort en diopters zijn op elkaar afgestemd. Wanneer je de diopters (+8) vergelijkt met enkele andere populaire +10 diopters, zie je dat ze veel compacter en lichter zijn met dezelfde vergrotingsfactor, wat het gebruikerscomfort enorm verbetert. De autofocus werkt erg goed met deze combinatie. Gelijk merk ik het voordeel van de conische poort bij het positioneren van de flitsers. Er is genoeg flexibiliteit om deze te plaatsen en het onderwerp wordt perfect uitgelicht. Rinie geeft er de voorkeur aan om met de manuele focus te werken. Hij probeerde verschillende diafragma-instellingen uit en zag geen enkele vertekening in de hoeken.

Ideaal voor Nederlandse wateren.
Zelfs dit kleine onderwerp is zonder probleem beeldvullend te fotograferen.

Rinie Luykx

Conclusie

Macrofotografie met diopters van Seacam en de Seacam conische poort krijg je een combinatie van enorme flexibiliteit, topkwaliteit foto’s en behoud van bewegingsruimte voor de flitsers. Zeer geschikt voor de Nederlandse en Belgische onderwaterfotografie en eigenlijk onmisbaar voor de macrofotograaf.

Tips & tricks

✔ Haal je diopter onder water van je poort om de luchtbellen tussen je poort en diopter te verwijderen.
✔ Gebruik de lensbevestiger voor de diopters om deze makkelijk te verwisselen.
✔ Zorg dat je poort de juiste lengte heeft. De voorkant van je lens dient niet verder dan ongeveer 1-2 mm van de voorkant van het glas van de poort verwijderd te zijn. Gebruik de diopters op hun maximale bereik, want dit geeft de beste kwaliteit.

Download het hele artikel:

Artikel Duiken diopters Seacam

Onze Google Review score

3,7

Nieuwsbrief

Schrijf je in

* indicates required
/ ( dd / mm )
Ben je foto- of videograaf?
Privacy

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op LinkedIn
Deel op Twitter
Deel met WhatsApp

Misschien ga je deze artikelen ook leuk vinden